29-30 septembrie 2022 s-a desfășurat cea de a V-a ediție a conferinței științifice naționale cu participare internațională „ Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community”.
Conferința a fost organizată de Centrul de Genetică Funcțională, Universitatea de Stat din Moldova (USM) în colaborare cu Școlile Doctorale în Biologie, Geoștiințe și Chimie ale Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași (România), precum și Școala Doctorală în Biologie, Științe Geonomice, Chimice și Tehnologice a Universității de Stat din Moldova (ȘD ȘBGCT), sub egida Asociației Științifice a Geneticienilor și Amelioratorilor din Republica Moldova. În premieră, evenimentul s-a desfășurat mixt – în regim on-site și on-line.
Circa 396 de participanți, reprezentanți ai numeroaselor universități din Republica Moldova, România, Rusia, China, Belorusia, Republica Slovacă, Serbia, Algir, Cehia, Turcia, Egipt, Tunisia, Olanda, SUA au ales să împărtășească realizările sale în cadru secțiilor: Genetica, creșterea și protecția plantelor; Biotehnologia plantelor, animalelor și microorganismelor; Biologie moleculară și biomedicină; Protecția mediului și managementul resurselor naturale; Chimie și compuși chimici în biologie, agricultură și medicină.
Participanții au fost salutați de rectorul Universității de Stat dr. conf. Igor Șarov, care le-a urat succes și a salutat intenția de a continua tradițiile universitare și academice. Sesiunea plenară a fost deschisă de președintele conferinței academicianul Maria Duca, dr. hab. Georgeta Stepanov, dr.șt. Viorica Gladchii, dr.șt. Vitalie Sochircă. Pe parcursul celor 2 zile de întruniri, în cadrul conferinței au avut loc mese rotunde, sesiuni poster, care au deschis posibilități largi pentru discuții și dezbateri și inițierea unor noi contacte științifice. Materialele conferinței au fost editate în Culegerea de teze. Din cei 392 autori ai abstractelor, 78 sunt reprezentanți ai instituțiilor științifice de peste hotarele Moldovei ( România, Republica Belorusi, Republica Slovacă, Serbia, China. Egipt, Tunisia, Rusia și SUA).
Activ au participat și doctoranzii ȘD ȘBGCT, plasând 60 de abstracte în Culegere, fiind în număr de 55 autori și coautori, ținând 52 discursuri în atelierele conferinței
Pauzele au fost pline cu discuții și dezbateri în fața posterelor și machetelor expuse de către delegația din România. Discursurile doctoranzilor ȘD ȘBGCT nu au rămas fără atenția publicului, care au adresat întrebări la subiectele cercetărilor, fiind și un training orientativ pentru doctoranzii ce urmează să susțină teza.
Închiderea conferinței s-a remarcat printr-o atmosferă colegială, schimb de opinii și sugestii de a continua discuțiile la a VI-a ediție a conferinței.